Bouillon du bot

Bouillon du bot


Een wondermiddel voor je darmen

Laten we eerlijk zijn. Een post over bottenbouillon is niet heel spannend of sexy. Het helpt ook niet mee dat je een bouillon niet echt leuk op een foto krijgt. Althans: niet als er geen wortel, ui of knoflook bij mag liggen. De eerste uitdaging was dus om een enigzins gezellig plaatje van bouillon te krijgen zonder planten. En om het dan toch nog een beetje aantrekkelijker te maken, moest er een pakkende titel bij. Anders leest helemaal geen hond het. Ik presenteer u: Bouillon du Bot.

Want bottenbouillon verdient wel degelijk zijn eigen blog. Het is namelijk een wondermiddel voor je darmen!


Zo is bottenbouillon rijk aan gelatine en de aminozuren glycine en proline die helpen bij het herstellen en versterken van de darmwand. Ze helpen ook bij het verminderen van ontstekingen in je darmen.

Welke voordelen heeft bottenbouillon nog meer?


  • De goed opneembare mineralen uit botten (bijv. calcium) zorgen ervoor dat onze eigen botten, nagels en haren sterk worden/blijven.
  • Glucosamine en chondroïtine helpen onze bindweefsels sterk te houden en de gewrichten soepel. Daarbij zorgen ze voor een snel herstel bij blessures.
  • Gelatine kan de darmwand verstevigen. Mensen met prikkelbare darmen, een leaky gut of verstoorde darmflora kunnen hier veel baat bij hebben.
  • Glycine heeft een ontstekingsremmende werking op het lichaam en kalmeert het immuunsysteem waardoor allergieën af kunnen nemen
  • Zorgt voor verlichting van gewrichtspijnen en artrose
  • Glycine bevordert de nachtrust en daarmee het herstel van het lichaam
  • En natuurlijk: lig je plat met de griep of heb je een fikse verkoudheid opgelopen? Dan is bottenbouillon je redding. Al was het maar omdat je moeder of beppe (oma) het zei. En als je nog steeds twijfelt, er is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan! Met andere woorden: je moeder en je beppe hadden dus gewoon gelijk.


Wist je trouwens dat collageen en gelatine in feite hetzelfde zijn? In botten komt geen gelatine voor maar door bewerking van botten - zoals je bij een bouillon doet door langdurig op een bepaalde temperatuur te verhitten - verandert het collageen in de botten in gelatine. Je weet dat je een goede bouillon te pakken hebt als hij na het afkoelen dikker wordt.

Veel - maar dan natuurlijk weer niet alle - bouillon die je kant en klaar koopt is gemaakt van vlees en groente. Zonder bot. Dat is dan dus misschien wel makkelijk maar je hebt er tegelijkertijd geen donder aan. Je mist dan dus namelijk al die stofjes die de bouillon nu juist waardevol maken. Zelf maken is een langdurig proces maar het kost je feitelijk maar weinig tijd. Je zet het namelijk op het vuur en hebt er dan geen omkijken naar. Af en toe even roeren en
that's it.

Er zijn twee manieren om de bottenbouillon te maken. Het recept staat of valt natuurlijk met botten, dus die moet je eerst zien te versieren. Ik haal ze zelf het liefst bij een boer in de omgeving maar je kunt waarschijnlijk ook terecht bij je plaatselijke slager. Zorg er vervolgens voor dat je een fles biologische appelazijn in huis hebt en wat keltisch zeezout. Heb je liever een gevulde bouillon? Zorg dan voor wat extra vlees in huis (ik gebruik vaak riblappen of runderprocureur).

Zetten de botten in de pan die je wilt gebruiken net onder water en doe daar een scheutje appelazijn bij. Dat helpt bij het ontrekken van de mineralen en voedingsstoffen aan de botten. Zet de pan op het vuur en laat zachtjes sudderen. Het liefst hou je de temperatuur tegen de 70 graden aan. Dat is ruim voldoende om bacteriën geen kans te geven. De meningen zijn erg verdeeld over hoe lang je de bouillon moet laten trekken maar 12 uur is meestal voldoende, hoewel je runderbotten tot wel 72 uur kunt laten trekken.

Ik zal eerlijk tegen je zijn: hier ben ik te lui voor. Wie heeft er nu tijd om 12 uren in de buurt van een kookplaat te blijven? Ik gebruik dus de tweede manier en ben om die reden nog steeds erg blij met mijn
instant pot. Dan heb je namelijk twee opties: je gebruikt de hogedruk functie en hebt binnen het uur een fantastische bouillon of je gebruikt de sousvide functie en kunt dan zowel de temperatuur als de tijd instellen. Het programma stopt automatisch na afloop en dan heb je er geen omkijken naar. Voor mij echt ideaal!

Ga jij het proberen?

Ben jij nieuwsgierig naar meer echte voeding waarmee je je darmen kunt herstellen?
Mijn e-boek
Beestachtig Gezond is nu uit en krijg je in de maand augustus helemaal GRATIS.


Wil je graag nog meer leren over het herstellen van je lichaam door middel van voeding, ontspanning en daglicht? Kamp je al heel lang met klachten en misschien zelfs wel auto-immuunziekten? De cursus Primal Healing is nu in ontwikkeling en daarin leer je alles over de hedendaagse maatschappij en de effecten daarvan op je lijf. Met simpele tips ga je terug naar je basis, fysiek én mentaal. Jij hebt de sleutel van je geluk in handen en ik ga je in deze cursus helpen de deur te openen naar een lang, gezond en gelukkig leven.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang meteen 5 dagen lang tips om je alvast op weg te helpen. Je bent dan ook als eerste op de hoogte van de startdatum van de cursus!

Alle rechten voorbehouden

© 2024 Primal Harmony

Powered by